Se norsk TV i utlandet

VPN Norge

Spredt over hele verden finnes det tusenvis av nordmenn i utlandet, og til tider titusenvis. Noen er bare ute og reiser, mens andre har gjort oppholdet utenlands permanent. Det er tross alt noe eksotisk med å bo utenlands, og kanskje har til og med kjærligheten fått grep i oss også – slik at vi rett og slett ikke kan dra hjem.

Uansett om vi er på ferie, studerer, eller kanskje til og med jobber i utlandet, så har alle nordmenn utenfor Norges landegrenser en ting til felles. De savner nemlig Norge ganske så mye. Til tross for at vi som bor her til lands fort kan være ganske så harske med landet vårt, så er det mye å savne. Blant disse finner vi for eksempel norsk TV.

For det å se norsk TV i utlandet er nemlig ikke alltid så veldig enkelt. Portabilitetsordningen som ble satt opp innenfor EU hjelper noe med å se norsk TV innenfor dette området, men allikevel er det tross alt nordmenn utenfor Europa som fort savner Norge mest. Det er fordi det er de som får sett minst til sine landsmenn.

Det finnes derimot en fantastisk ide som kan hjelpe deg å se norsk TV i utlandet, enten du befinner deg innenfor eller utenfor EU. Denne tjenesten heter VPN, et engelsk begrep som står for Virtual Private Network. I praksis kan denne tjenesten la deg se nesten alt innhold på nett uten at geoblokkeringer blir et problem!

Benytt et VPN for norsk innhold

For de fleste av oss har nok vært i den situasjonen der geoblokkeringer dukker opp. I praksis er dette meldinger som skytes ut av en videospiller. Her står det gjerne ”utilgjengelig utenfor Norge”. Disse meldingene dukker simpelthen opp fordi tjenester slik som NRK TV, Viaplay, TV2 Sumo, og flere har opphavsrettighetene på innholdet kun i Norge.

VPN i Norge

Det betyr rett og slett at de ikke kan få vist deg innholdet der du oppholder. For om du for eksempel ønsker å se Champions League med norske kommentatorer, så vil dette selvfølgelig være en stor konflikt dersom ditt amerikanske TV selskap eier disse rettighetene der du bor i USA.

Derfor er det altså slik at meldingen om geoblokkering dukker opp. Men denne er på ingen måte så skummel som den ser ut, for ved hjelp av et VPN kan du nemlig i teorien late som om du er i Norge. Da omgår du geoblokkeringer og får tilgang til alt av innhold på norsk, slik at du kan se norsk TV i utlandet.

Slik fungerer et VPN i praksis

Men hvordan fungerer et VPN egentlig i praksis? En VPN tjeneste eier servere over hele verden. Disse serverne består av en rekke forskjellige IP-adresser som du kan rute din trafikk gjennom. Om IP-adressen du kobler deg opp mot, og dermed ruter trafikken gjennom, er norsk, så vil det se ut som om du er på en norsk server.

VPN i praksis

Det er nemlig slik at når en nettside blokkerer deg, så blir du blokkert på bakgrunn av det faktum at du besøker deres nettside med en utenlandsk IP-adresse. Det faktum at nettsider kan lese disse er praktisk om du besøker en internasjonal nettside og ønsker norsk språk for eksempel, men ellers er det sjeldent veldig gunstig.

Et VPN lar deg altså både skjule din originale IP-adresse, samtidig som du maskerer din trafikk med en ny IP-adresse.

Sitter du for eksempel i USA og ønsker å se på norsk TV herfra, så kan du enkelt koble deg opp mot en norsk IP-adresse gjennom et VPN. Besøker du på ny siden med geoblokkeringer, så kan du nå endelig se innholdet igjen – akkurat som om du var i Norge.

Disse tjenestene kan du se

Ikke alt innhold er geoblokkert naturligvis, men det er som oftest nok til at en blir ganske så irritert om en bor i utlandet over en stund. Selv de små videosnuttene i nettavisene, der en kan sitte i opp til 1 minutt å se reklamesnutter, kan vise seg å være blokkert etter du er ferdig med så nevnte snutter.

Allikevel er det nok noe mer seriøst at viktige streamingtjenester er geoblokkert. Enten det er NRK TV, Viaplay, eller TV2 Sumo for eksempel, så er det kjedelig å ikke få se norsk TV i utlandet. Et VPN tar seg derimot av denne oppgaven ganske så enkelt. Ved å laste ned tjenesten og koble deg opp, så kan du se norsk TV i utlandet i løpet av få minutter.

VPN sky

Forresten fungerer konseptet også andre veien, slik at om du faktisk bor i Norge, så kan du se utvalget av innhold i andre land også. Et kjent konsept er at utvalget hos amerikansk Netflix blant annet er mye bedre enn i Norge. Har du bodd i USA noen år, men kommet tilbake til Norge, så trenger du ikke nøye deg med norsk Netflix. Last ned et VPN, koble deg opp mot en amerikansk IP-adresse, og nyt amerikanske Netflix i Norge!

Mimre tilbake til Norge

Nordmenn som er spredt over hele verden mimrer stadig tilbake til Norge. Den beste måten å gjøre dette på er å se norsk TV i utlandet.

Dessverre blir gleden ofte drept av så kalte geoblokkeringer. Disse er iverksatt for å løse problemet med opphavsrettigheter på kryss og tvers av landegrenser. Allikevel finnes det gode metoder for å omgå disse blokkeringene.

Tross alt er det eneste som initierer blokkeringene det faktum at en nettside kan se din IP-adresse. Ved hjelp av et VPN kan du skjule din originale IP-adresse, og samtidig logge deg på en norsk IP-adresse, slik at du kan se norsk TV i utlandet når du vil. Dermed kan du mimre tilbake til Norge, uten å bli møtt av beskjeder om at innholdet er utilgjengelig.

Å laste ned et VPN er en rask prosess, og dette krever heller ingen teknisk kompetanse for å igangsette. Laster du ned programmet nå, så kan du se på norsk TV i utlandet i løpet av minutter. Bare finn en norsk IP-adresse, så vil alle nettsider tro at du er i Norge!