Fettsuging, slankeoperasjoner og medikamenter for å bli tynn

Fettsuging

En av de største helserisikoene i de vestlige land har i en årrekke vært fedme og overvekt. Dette er noe som ikke bare skaper fysiske og psykiske plager for den enkelte, men det koster samfunnet vanvittige summer hvert eneste år.

Hvem er det som oftest rammes av overvekt i dag? Svaret er at man ser at dette er et problem i alle aldersgrupper. Spesielt har det vært en økning blant barn og unge. Så blir spørsmålet hvordan man kan endre denne utviklingen og også hjelpe de som allerede er overvektige. Å basere seg på at man bare kan ta fettsuging hvis det blir for ille, er en dårlig strategi.

Årsaker bak den økende fedmen

Det vil ikke være riktig å si at det er noen enkle årsaker til at så mange blir overvektige i dagens samfunn. Svaret er nok mer kompleks og mange kombinasjoner gjør at mennesker lett blir overvektige. Noen av årsakene man ser er for eksempel:

 • Økt tilgang på ferdigmat og en normalisering av denne typen mat i hverdagskosten
 • Større porsjoner
 • Endrede matvarer og tilsetningsstoffer
 • Endret aktivitetsnivå
 • Økte forekomster av psykiske lidelser og bruk av medikamenter som påvirker vekten

Et marked i eksplosjon

I takt med at befolkningen har blitt tyngre, har produkter og tjenester for å gå ned i vekt strømmet til markedet. Ikke bare kan man få hjelp til å gå ned i vekt, men man kan forme kroppen ved å for eksempel fjerne fett med fettsuging på spesifikke steder. For mange virker fettsuging som den perfekte løsningen og et suverent alternativ til hundrevis av treningsøkter.

Man kan få foreskrevet resepter på medikamenter som hjelper med å gå ned i vekt, ta slankeoperasjon, utallige dietter med mer. Hvis man ønsker å faktisk slanke seg på den gamle måten ved å være fysisk aktive, finner man i dag et treningssenter på omtrent hvert gatehjørne.

Kosmetisk kirurgi og fettsuging

I takt med alle nye måter en nå kan bli kvitt overvekt, har antallet klinikker som utfører kosmetisk kirurgi økt. Stadig flere nordmenn legger seg bokstavelig talt under kniven og får utført kosmetiske inngrep som fettsuging.

slankeoperasjoner

Hvis man nå tar for seg fettsuging siden dette er et av de aller mest populære kosmetiske inngrepene. Man kan ta fettsuging på nesten alle kroppsdeler.

 • Hake
 • Knær, lår
 • Flanke, hofter
 • Mage, bryst
 • Armer
 • Rumpe, rygg

Ved å ta fettsuging så går man ikke ned mange kilo og det er derfor ingen slankefiks for de som er svært overvektige. Samtidig som antallet mennesker som kan regnes som svært overvektige har økt, har kroppsfikseringen også økt. Fettsuging blir en enkel måte for personer å perfeksjonere sitt eget utseende.

Alternativ til fettsuging

Det finnes noen alternativer til fettsuging som skal gi noe av det samme resultatet. Fettsuging er en del av det som kalles for figurforming. Man går liksom inn og justerer litt her og litt der for å oppnå et ønsket bilde av figuren. Det kan være smalere midje, tydeligere profil eller jevnere silhuett.

Av alternativene så finner man lipolyse og innvendig eller utvendig ultralyd. Dette går for seg ved enten innsprøytning av stoffer som skal smelte fettet, eller direkte smelting av fettet. Ofte så anbefaler kirurgene at disse metodene faktisk ikke erstatter fettsuging, men gjøres i tillegg. At de suger ut det fettet som smelter.

Slankeoperasjoner

For de som kan kalles ekstremt overvektige så vil en slankeoperasjon være et alternativ og ikke fettsuging som mange tror feilaktig. Det skal være en utvei for de som har forsøkt alt annet som dietter, trening med mere. Det en slankeoperasjon gjør er å sørge for at man ikke kan spise like mye som før og derfor går ned i vekt.

Slankeoperasjoner

Dessverre er ikke slankeoperasjoner magiske inngrep som automatisk gjør en tynn og slank. Det kreves fremdeles mye arbeid fra personen som får det utført, og man må se på det som en livsstilsendring. Mange klarer ikke å gjennomføre det en skal i etterkant og dermed reverseres resultatet og de går opp kiloene igjen.

Hva slags operasjoner er der?

Noen operasjoner er mer midlertidige, mens andre endrer anatomien på en mer permanent måte.

 • Sleeve gastrektomi
 • Gastric banding
 • Gastric bypass
 • Biliopankreatisk avledning

Sleeve gastrektomi gjør at magesekken gjenstår med kun en fjerdedel av den opprinnelige magesekken og ender opp med å se ut som et rør. Ved å få utført gastric banding så får man den minst permanente løsningen. Da får man et bånd rundt magesekken slik at den blir mindre. Gastric bypass er en operasjon som reduserer både tynntarmen og magesekken. Den kortere tynntarmen blir gjenkoblet på den nå mye mindre magesekken. Ved å få biliopankreatisk avledning så blir resultatet ganske likt som ved gastric bypass.

Hele poenget med slankeoperasjonene er at man skal bli mett av mye mindre. Porsjonene man skal bli mett av er veldig små og for å få minst mulig bieffekt så må man følge dietter strengt. Dette gjelder også hvis man ønsker å oppnå et godt resultat som er et stort vekttap. Vanlige plager mange sliter med etter å ha tatt slankeoperasjoner er:

 • Kvalme og oppkast
 • Diare og eller forstoppelse
 • Sure oppstøt

Drømmen for mange er en enkel pille

Hvis man hadde spurt en gruppe overvektige hva slags drømmemiddel de hadde ønsket for å bli kvitt kiloene, hadde nok mange av dem svart en pille. Det er så enkelt og krever ingenting av en selv, og er nok også ren ønsketenkning.

Å kunne ta en pille som fikser alt, er det som mange ønsker for veldig mange plager. Medikamenter skal oftest være siste utvei når en har forsøkt alle andre tiltak. Det er for eksempel det samme med piller for å få sove. Man må først forsøke å legge seg uten å se på tv eller mobilen. Være fysisk aktive slik at en blir fysisk sliten. Unngå matvarer og drikke som kan forverre søvnen med mer. Når disse tingene er forsøkt uten resultat så kan man be om sovemedisin eller innsovningsmedikamenter.

Medikamenter i Norge for vekttap

Her i Norge så har man godkjent tre ulike medikamenter for vekttap. Dette er legemidler en må få på resept fra legen.

 • Orlistat
 • Liraglutid
 • Naltrekson/ bupropion

Med legemiddelet Orlistat kan en redusere vekten med rundt 5 prosent på et års tid. En er nødt til å følge et regime med fysisk aktivitet og en diett uten mye kalorier. Medikamentet reduserer opptaket av fett i tarmen. Naltreksjon kan gi et bedre resultat med opptil 8 prosent vekttap.

Dette legemiddelet gir mindre matlyst og er egentlig ment å brukes for å behandle alkohol- og nikotinavhengighet. Liraglutid skiller seg litt fra de andre og er vanligvis en behandling for diabetes. Dette er også en injeksjonsbehandling.