Nytt kosthold – ny hverdag

Før jeg skriver innlegget, vil jeg bare presisere at jeg ikke har noe mål om å gå ned i vekt eller noe sånt tull, jeg vil ha en sunn og frisk kropp, med et sunt og rent kosthold ♥

Fremover skal jeg fokusere på å spise grønnsaker, protein og fett. Og må passe på at jeg får i meg dobbelt så mye grønnsaker som jeg har pleid å spise, i tillegg skal jeg spise ca 20 gram protein i hvert måltid. Jeg spiser frokost, lunsj, middag og kvelds. Og tro meg, det har jeg ikke fått til i hverdagene på lenge nå! Kan ikke huske sist jeg spiste kvelds. Hallo rutiner, det er så viktig for meg nå.

Jeg er jo ny i gamet, og absolutt ingen ekspert, jeg prøver meg bare frem etter tips som jeg har fått fra Helle. Mandagskveld fylte vi opp kjøleskapet, og denne gangen med bare sunnheter, og DET er ganske uvant. Men så deilig!

Proteinkilder : Egg, ost, cottage cheese, skinke, kylling, fisk, svinekjøtt, saltknoke (til å koke suppe på- og av)

Fett : Avokado, olivenolje, fetaost, ekte smør, kokosfett, rapsolje, mandler

Grønnsaker, salat og bær : Blåbær, bringebær, sitron, lime, ingefær, agurk, paprika, tomat, brokkoli, blomkål, gulrot, kålrot, forskjellige typer salater, asparges

I tillegg handlet vi inn litt banan (som er godt å bruke til smoothie sammen med avokado) makrell i tomat, fløte til sauser, og kokosmelk til thaigryter / supper.

Uten navn-1

Kopp her – med lokk her (adlink) | Bok Funliving | Smørboks LSA

Jeg er som sagt tidligere, håpløst på matrutiner, spesielt i ukedagene, da jeg ofte glemmer å spise fordi jeg jobber, er i møter eller fyker rundt omkring. Men det MÅ det blir en slutt på nå. Derfor skriver jeg alle måltider, med klokkeslett inn i en bok. Dette også fordi jeg skal være flink å minner meg selv på rutinene som skal inn, altså å spise med ca 5 timers mellomrom. Gjennom hele dagen, 4 måltider. Ingen unntak!

Små mål i hverdagen ♥

Nummer 1 – det første jeg skal gjøre om morgenen, er å gå rett på kjøkkenet og lage frokost. (Dette glemte jeg feks idag, siden jeg heller satt meg på macen og begynte å jobbe.) Så da ble det frokost litt senere enn vanlig, og dette ødelegger litt av den rytmen jeg skal ha ift matplanen. Alt blir liksom forskjøvet.

Nummer 2 – spise godt, og mye og få i seg de riktige kildene, slik jeg skal holde meg mett i 5 timer. Dette for å slippe at jeg vil småspise innimellom, og heller holder meg fast til måltidene jeg skal ha på en dag

Nummer 3 – ikke drikke til maten, men mellom. Dette fordi jeg ikke skal drikke meg mett på vann, men heller fokusere på å få i meg nok mat.

Nummer 4 – drikke nok i løpet av en dag. Dette har jeg vært helt elendig på i det siste, men nå skal det endres. Jeg kommer alltid til å ha vann i kjøleskapet med sitron i, eller vann med bær eller agurk, det er så forfriskende, og ekstra godt ♥

Nummer 5 – planlegge smart om jeg skal på farten, eller ut på reise. Ofte slurver man med litt dårlig mat når man er på farten, men ikke nå – nå skal det bli andre boller! (Eller ikke boller. Salat) Hehehehe.

Det her kan kanskje virke litt ekstremt på mange, eller? Jeg synes ikke det. Jeg skal ærlig si at denne lille kostholdsendringen ikke er NOE problem. Jeg spiser jo bare mat som jeg allerede elsker. Noe av det beste jeg får er knekkebrød med ost og skinke feks, eller egg med smør, eller fisk, kjøtt eller kylling med sauser, eller noe annet godt laget av fløte. Det er jo dette jeg liker! Jeg kutter ut sukker, søte bakevarer, juice, brus, saft, brød, poteter og pasta – men kommer jo til å unne meg det i helgene om jeg vil det ♥ Meningen med denne kostholdsendringen min er jo bare at jeg skal bli mer bevisst! Og det skal være en enkel kostholdsendring som er lett og gjennomføre, er det for mye dill og dall orker jeg ikke. Men jeg vet at dette her ikke blir noe problem, og det er en deilig følelse! Det eneste som er litt uvant, er at jeg må spise så mye! Idag feks, har jeg spist to kokte egg, og to knekkebrød med en halv avokado og skinke, det er dobbelt så mye som jeg normaltvis spiser til frokost. Men alt er vel en vennesak! Momsmoms..

Mange av dere har tidligere spurt hva jeg spiser på en dag, men det har jeg jo ikke hatt særlig rutiner på før, så nå tenkte jeg at jeg kunne dele hva jeg spiste igår :

Frokost kl 08.00
Smoothie :
1 avokado
1/4 banan
1 dl vann
2 eggeplommer

Lunsj kl 13.00
Omelett :
To egg
3-4 skiver skinke
5-6 små buketter brokkoli
5-6 biter fetaost

Middag kl 18.00 
200 gram lettsaltet torsk
Gulrot og kålrabi stuing med litt følte og smør
Gratinert brokkoli

Kvelds kl 21.00 
1 hjemmelaget knekkebrød med to osteskiver, to skinkeskiver, agurk og pepper

Gjennom hele dagen drakk jeg iskaldt, friskt vann med sitron i ♥ Deilig å legge seg, og vite at man ikke har spist noe dritt! Fantastisk. I forhold til i helgen når jeg omtrent spiste sukker til frokost (juice, lys baguett, yoghurt) mellommåltid (sjokolade, smågodt) middag (kjøtt, grønnsaker, saus – her er jeg alltid flink) mellommåltid (sjokolade, smågodt) og kvelds (smågodt, potetgull, vin) .. Skjønner ? Jeg tror- og vet at kroppen min kommer til å bli litt mer happy med meg i fremtiden.

Uten navn-3


Og til slutt (mye på hjertet idag? Dette er virkelig noe jeg brenner for nå kjenner jeg..) Oppskrift på nydelige hjemmelagede og sunne knekkebrød ♥

2 dl sesamfrø
2 dl solsikkekjerner
1⁄2 dl linfrø
2 dl gresskarskjerner
2 dl mandler, malt i blenderen
1 dl vann
1 ts salt
2 ss kokosolje
3–4 egg, avhengig av hvor store de er

Røres sammen, og smøres på stekebrett med stekepapir. Jeg pleier å bruke en slikkepott når jeg smør den utover, da blir den jevnere. Stekes på 150 grader lavt i ovnen i 30 minutter. Skjær de opp i fine ruter med pizzaskjærer så fort du tar de ut av ovnen. La de avkjøles på rist, og gjerne over natten.

Uten navn-2

Dere er med meg? JA?

64 Comments

 1. Hei Lene. Veldig moro at du er så positiv og sånn til dette, men jeg må si jeg liker svært dårlig at ENDA en blogg blir sånn mat- og kroppsfokusert… #godmorgennorgeidagtidlig
  Blir litt mye.. Men lykke til!

  1. Nei, det blir ikke mye. Det kan jeg love deg. Ett innlegg må man tåle i ny og ne :-)

   1. Tror du at du klarer å holde dette i lengden da? Jeg tror faktisk det blir for ekstremt for deg i lengden, til slutt blir man bare dritt lei mat pga all planlegging og strev med matlagingen. Det tar for mye tid og energi så det ender med å bli noe negativt istedet…
    Mitt råd er å gjøre det enklere. Fjern alt sukker, spis mer grønnsaker og frukt. Det er det viktig Poteter og brød er ikke skadelig! Å fjerne båda brødmat, pasta og poteter er ikke holdbart i lengden for oss som ikke er helt fiksert ved mat og trening Og det er heller ikke nødvendig. Med en mindre ekstrem diett er sjansen for at du kan holde den i årevis mye større. :-)
    Selv har jeg alltid spist veldig sunt og vegetarisk men pga sykdom og ødelagte innvoller så kan jeg nå bare spise yoghurt, ris og loff. Det er forferdelig. Du aner ikke hvor mye jeg lengter etter å kunne spise en herlig frisk salat eller knekkebrød…

 2. Smågodt som mellommåltid?? :o hørtes ikke bra ut :p Tror kroppen får det mye bedre nå med ren og sunn mat! Tommel opp :D

  1. HAHA, du skulle bare visst :D

 3. Syns du e såå flink! He lenge villa gjort det samme, men bli jo aldri nokke meir enn med tanken. Heia på dej, ditta klare du :)
  Gratulere så mykje med egen kolleksjon, den blir sikkert rå lekker!

  1. Da blir du med!! :D Do it :-) Takk :-)

 4. Inspirerende innlegg!

 5. Elisabeth

  Hei, ville bare gi et hint om at det kanskje ikke er helt heldig å komme med så detaljerte kostholdsråd og samtidig prøve å få lesere med på dette. Det er jo veldig bra at du fronter et sunt kosthold, men her ser det ut til at du vil nedprioritere karbohydrater i stor grad. Som populær blogger har du nok en del unge lesere (kropper i utvikling) som behøver mye energi (karbohydrater) i løpet av dagen. Samme leserskare er veldig påvirkelig særlig når de ser fine kropper. Du er naturlig slank og sier selv du er en nybegynner ang. mat og trening, og når du legger ut detaljer om maten du spiser og trening vil nok mange følge etter – uten å være kritisk til hva deres kropp behøver. Selv om Helle hjelper DEG, så vil ikke de samme rådene være bra for alle, og det er heller ikke du som sitrer på den kompetansen du deler. Du skjønner nok hva jeg mener :) du hadde fått en stjerne i boka om du tok en litt alternativ tilnærming til dette på bloggen og kanskje skrev litt om det.

  1. Ser absolutt hva du mener, du har et poeng. Men det kostholdet jeg har begynt på nå er jo ikke noe ekstremt, om du skjønner. Å kutte ut karbohydrater er jo ikke krise, så vidt jeg vet :-) Og jeg ønsker jo bare å inspirere å motivere, og ser ikke noe galt i det :-) Klem

 6. Birgitte

  Sa flink du er :-) Maa bare komme med et lite tips og det er at du absolutt ikke trenger og kutte ut brød, pasta og poteter om du kun endrer kosthold for og være sunn! Saa lenge du velger grove produkter er dette sunt og inneholder mange viktige næringstoffer saa dette er jo ikke noe du trenger og kutte ut om du er glad i det :D

  1. Joda, det er sant :-) Min mage tåler ikke så godt brød o.l – så det kostholdet jeg begynner på nå passer perf for meg :-)

   1. Birgitte

    Da skjønner jeg hvorfor du kutter det! :-) Lykke til :D

 7. JA, Jeg er med deg Lene :D Et spørsmål bare, virker denne “kostholdsdietten” (endringen) med 5 timers mellomrom på hvert måltid for de som ikke kan trene også? Med tanke på kroppsendringer osv ..?
  Mye lettere og faktisk klare å gjøre en endring i kostholdet vertfall, når det er så mye godt og variert og spise! Det liker vi :-)
  Klem <3

  1. Så bra :-) Ja, det er jo meningen, men da må man jo også passe på å spise enda mer, når man trener.. :-) Ikke like mye som når man ikke trener, viktig å spise NOK, men sunt <3 Åh ja, mye godt å spise. Idag skal vi ha “kyllingburger” av kyllingfilét, med avokadokrem, salatblader (som brød) sopp og fløte saus ++ :-) Tror det blir toppers!

   1. VildeT

    Ok, herlig! Da er det lettere for meg og motivere meg også! Jeg har kronisk utmattelsessyndrom (me), og kan derfor ikke være aktiv og trene som før (noe jeg virkelig elsket!!), men da er det godt å vite at kostholdsendringen kan påvirke også meg bra, selvom jeg ikke får trent aktivt! :-) Ååh, det hørtes utrolig godt ut!! Kos deg <3

 8. ELSKET dette innlegget! Ble smoothie til frokost i dag for å si det sånn, nam! Har spist masse karbohydrater før jeg også, men som jeg har trodd var sunne karbohydrater. Nå som jeg har lest meg litt opp har jeg gjort det samme som deg, og kuttet ned på karbo og spiser mer sunt fett, og jeg merker stor forskjell innvendig allerede! Blir ikke like oppblåst og holder meg mett mye lengere :D Gjerne fortsett med slike innlegg, der du skriver hvordan du spiser i løpet av en dag! Blir såå inspirert!

  1. Ja, ikke sant! Jeg har hatt utrolig mye problemer med magen de siste årene, og jeg får det alltid av brød, så jeg håper det vil endre seg nå :-) Flink du er da, herlig :-) Klem Lene

 9. Så utrolig kult og det var utrolig inspirerendes å lese. Ble fristet til å hive meg på! Stå på

  1. Do it :-) <3 Klem

 10. Mariaarielle

  Er så deilig med sunt og godt kosthold. Jeg har chrons og har tatt den enda lengre ut med glutenfritt, ingen melkeprodukter, sukker eller gjær. Etter bare en uke merker man forskjell, er så deilig å kjenne at man får mer energi! Man får virkelig tenke kreativt på matfronten. Så her er det bare gogogo ☺️

  1. Heia, jaaa det tror jeg på! Så kjekt og høre at energien har endret seg da. Gleder meg til å føle på en mer jevn energi jeg også, som oftest har jeg jo den på topp, men når jeg glemmer å spise o.l daler den rett ned :D Men ja, jeg synes dette her er gøy :-) Klem

 11. Dette var da svært lite kalorimessig for en hel dag!!:o

  1. Teller absolutt ikke kalorier om det var det du hintet til :-)

 12. Hei :) Så spennende med kostholdsendringer, ble veldig inspirert av dette innlegget! Hørtes godt ut med torsk og stuing. Hvordan tilberedte du torsken? Selv pleier jeg å smørdampe den, men kan bli litt “kjedelig” hvis jeg spiser det for ofte:)

 13. Oi så flink! Ja, jeg har tenkt litt på dette.. Kanskje lurt og bare holde seg unna snopet o.l i helgene en stund, erstatte med smoothie o.l istedet, kroppen vil jo bare ha mer sukker om den får litt.. IIK, så må vel passe på :D Smoothies er bra, har du noen gode bær smoothier å dele med meg?? NEED!

 14. Hei Lene :) Så utrolig bra innlegg i dag :) Vil veldig veldig gjerne ha masse mer om ditt kosthold og oppskrifter, da det inspirerer meg, og sikkert mange andre også. Synes det blir litt mye mote, og lite “matprat” :) Synes du er så flink til å lage variert mat, og når du nå skal starte på et sunt kosthold, kan du ikke legge ut oppskrifter en ell to ganger i uken? Stå på Lene, du er flink og ikke minst vakker, innvendig og utvendig. Litt mer om mat, mote, hva du driver med i hverdagen, trening (gjerne noen hjemmeøvelser) tas imot med takk. Klem fra meg :)

  1. Så bra da :-) Hurra, mer matprat skal bli :-) Kan prøve meg på 1-2 ganger i uken, men kan ikke love <3 Klem

 15. Jeanette

  Så flink du er, Lene! Synes absolutt ikke at dette er kritikkverdig, i og med at du kun fremmer gode og sunne vaner. Er ikke en ekstremt diett eller noe, rett og slett bare sunt og stabilt. Jeg ønsker å bli flinkere selv også, så jeg henger meg med! Men jeg er ikke ute etter å bli noen form for fanatisk, bare bli flinkere til å få i meg det jeg skal (og helst ikke så mye utover det) i hverdagen :-) I helgene, på ferier o.l. skal jeg fokusere på kos! Uansett, liker kjempegodt at du skriver hvilke matvarer dere prioriterer å kjøpe inn.. Blir ofte fristet av alt annet enn det jeg skal ha i butikken, så veldig lurt med handleliste (og viljestyrke, haha)! Del gjerne mattips/oppskrifter i tiden fremover :D

  Jeg har troen! Lykke til! :D

  1. Absolutt, jeg skal fokusere på kos i helgene jeg også, livskvalitet må man ha <3 :-) Så det er viktig. Lykke til <3

 16. Kristine

  Anbefaler denne smoothien til frokost. Kjempe god :)
  Bytt ut proteinpulveret med 2 -3 egg.
  http://dedication.blogg.no/142

  1. Tusen takk for tips :-) Superbra!

 17. Såååå utrolig gøy Lene :-) håper du vil legge ut hva du spiser hverdag for dette inspirerte meg virkelig :-)

 18. Så gøy at du er i gang med trening Lene. Jeg har ikke spist noe godteri siden 30.12.14 det er værst de første ukene, men nå går det helt fint. Gleder meg til å følge deg og for å ikke snakke om den nye kolleksjonen din.

  1. BRA!! Gleder meg til godtefrie uker, selv om jeg drømte om den største godteposen i natt… Awh.. :D Hehe

 19. Hei Lene! Så flink du er og jeg håper du lykkes :) Men ærlig talt, hadde jeg hatt kroppen din så hadde jeg fortsett og spist godteri hver dag og kost meg :D

  1. Hehe, ååå.. du er vel snill <3 Takk for det altså :D

 20. Hei! Jeg må desverre bare si at for meg var dette spikeren i kista, og nå kommer jeg ikke til å lese bloggen din mer. Vet du ikke mener noe vondt med å skrive om fett, proteiner, cottage cheese og 200 gram lettsaltet torsk, men jeg orker ikke enda en blogg som trøkker på meg/oss sånt slitsomt kostholdsmas. For min del har det vært deilig å lese bloggen din, fritt for kostholsd- og treningsmas. Hvis jeg helt bevisst ønsker og lese om det, da titter jeg heller innom kostholdsblogger på eget initiativ. Å få prakket på seg sånt her, det orker jeg rett og slett ikke. Blir helt sliten av hvordan mange bloggere skriver om kosthold og trening, og ser hvertfall ikke hvordan det kan være noe poeng i å liste opp dagsplaner! Jeg er jo i tjueårene og blir hvertfall ikke så veldig påvirket, ingen kan ta fra meg brødskivene mine! Men, jeg vet hvordan 14-, 15-åringer kan tenke. Det kan du kanskje ha i bakhodet :) Dette er ikke for å være frekk mot deg, men vil bare forklare hvorfor du fremover hvertfall vil ha en mindre leser herfra.

  1. Det var trist og høre Andrea.. :-( Ikke vært meningen å påvirke noen i negativ retning i det hele tatt! Jeg har skrevet til flere her at dette absolutt ikke kommer til å bli noe kostholdsblogg, jeg kommer til å poste matoppskrifter i ny og ne, som mange ønsker – men utover det blir det mest digge lunsjer, middager o.l for å inspirere. Sier absolutt ikke at du skal kutte ut brødskivene dine, det har jeg aldri sagt :-) Synd du føler det slik – og det var dumt at ett innlegg skulle ødelegge at du vil fortsette å klikke deg inn her. Klem

  2. Jeg må si meg enig med Andrea. Jeg er lærer og jobber i videregående skole. I likhet med meg, leser elevene mine en del blogger, også din. Jeg har alltid snakket positivt om din blogg, Lene, først og fremst fordi du ser ut til å ha et sunt og normalt forhold til mat, i tillegg til at du skriver godt og tar opp flere viktige tema. Du sier selv at du spiser det du har lyst på, og du virker lykkelig og tilfreds med det. Jeg tror at måtehold er oppskriften til alt, og du har til nå virket som en person som unner deg det meste, men med måtehold. Elever blir svært påvirket, og jeg ser selv at jeg som voksen og pedagog likevel lar meg påvirke av hist og pist. Hvordan tror du det er for en tenåring å se at selv du, med din smashing kropp (du har virkelig en flott kropp!) har latt deg bukke under av skjønnhetstyranniet?
   Jeg tror dessverre ikke på deg når du sier at kostholdsendringen din handler om å fokusere på å spise sunt og å kutte ut sukker. Det er fullt forståelig at du ønsker å kutte ned på sukkeret, men når du samtidig skal spise mindre mengder mat og færre måltider er det noe som ikke stemmer helt. Fire måltider per dag er altfor lite, i alle fall den mengden du skal ha i deg OG du i tillegg skal trene mer. Du sier selv at du er naturlig slank, og du ser ikke ut til å ha et spesielt usunt forhold til mat, så hvorfor du har fått det for deg at du trenger denne kostholdsendringen? Det er tydelig at du har blitt påvirket av en eller annen, eller at du har et problematisk forhold til mat (som du i så fall holder hemmelig for leserne dine). Jeg mener heller ikke noe vondt med kommentaren min, tvert imot. Lene, du trenger ikke dette!

   1. Hei! Jeg ER jo sunn og har et normalt forhold til mat? Men det er vel ikke akkurat normalt å spise snop, sukker, potetgull o.l hver eneste dag? Det er ihvertfall ikke sunt.

    Så jeg vil si at jeg er et mye sunnere forbilde nå enn noensinne. Jeg kommer til å spise akkurat det jeg har lyst til, men alt med måte, og jeg kommer til å bli mer bevisst enn før. Ja, jeg skal smelle i meg karbohydrater i helgene jeg, visst det er det folk vil lese om :D Jeg har absolutt ikke latt meg bukke av noe skjønnhetstyranni, nå synes jeg dette går for langt :D Ikke mindre mengder mat, MER mat, MASSE mer mat! Mindre sukker, og heldigvis ikke brød, siden magen min rett og slett ikke tåler det.

    Påvirket av noen? Haha, nei vet du, nå må jeg bare le. Jeg endret mitt kosthold fordi jeg har levd av sukker og drittmat, ja jeg er slank, men på innsiden? Kroppen må jo hate meg.

    Skjønner ikke at det skal bli en så stor sak ut av at jeg har kuttet ut brød og pasta og snop. Uff uff, det finnes litt verre ting enn det å henge seg opp i. Hadde du kjent meg så hadde du skjønt at det var på tide med en kostholdsendring.

    Hva om jeg hadde begynt og telt kalorier da? Er ikke det MYE verre enn at jeg ikke spiser så mye karbs? Noe å henge seg opp i altså. Synd at folk ikke ser at grønnsaker, protein å fett er sunt kosthold. *Oppgitt*

 21. Jaa, men jeg klarer ikke heeelt den konsistensen? :D Tror jeg, iik? Kanskje jeg må prøve litt mer..

 22. Kjære lene.

  Først vil jeg fortelle deg at jeg har vært en fast leser av
  deg lenge og syntes du virker som en veldig flott jente, med gode verdier, lite
  fordommer og rett og slett et vinnende
  vesen. Du virker bra både innvennig og utvendig. Du har virkelig vært et SUNT forbilde for
  meg, spesielt den siste tiden.

  Men jeg ble veldig lei meg og det var med tungt hjertet jeg
  leste ditt siste innlegg ang din matomvending.

  Saken er at jeg holder på å jobbe meg ut av en anoreksi som
  jeg har slitt med i 4 år. Jeg er heldigvis på god vei ut og holder på å finne
  hele meg selv igjen.

  Men fortsatt sliter jeg med skyldfølelsen når jeg spiser, og
  følesen av å være tjukk kan ta over hele hodet mitt, selv om jeg er
  normalvektig. Tankene eier meg heldigvis ikke lenger, og jeg klarer å kjempe
  imot de , uansett hvor vondt det kan gjøre. For jeg har heldigvis fått kontakt
  med flkesene mine igjen og vet hvilke følelser og situasjoner som forsterker
  stinketankene om meg selv.

  Spiseforstyrrelsen fikk jeg i overgang til vgs når jeg var i
  puberterten, veldig sårbar og lett påvirkelig av alt rundt meg. Samfunnet og
  forventiningene slukte meg og jeg prøvde å prestere og lykkes på alle plan.
  Dette gjorde meg syk. Og jeg mistet meg selv, bokstavlig talt, og endte med to
  innlegelser og har vært så dårlig at det var fare for livet mitt.

  Men nå som jeg har funnet meg selv tilbake betyr det ikke
  lenger så mye hva andre skulle mene og tenke om meg, for jeg vet nå selv at jeg
  er god NOK som jeg er. Så heldigvis kan jeg håndtere min høysensitivitet på en
  helt annen måte en før.

  Poenget mitt er at jeg vet at slankekurer, slankemidler,
  dietter, matprat, lavkarbo,
  sommerkroppen, treningspress, fortjene mat, ”farlig” mat og alt annet som samfunnet propper oss med
  var med på å utløse min spiseforstyrrelse. . men i stedet for å følge det
  kroppen faktisk trenger, lagde jeg mine egne sannheter rundt det, og plutselig
  ble all mat farlig, og jeg fortjente absolutt ingenting. Brød ble byttet ut med
  gulerøtter og tilslutt levde jeg bare på et eple om dagen og løp 2-3 mil vær
  eneste dag. Ja dette er et ekstremt tilfelle og jeg ser jo nå at det er ikke
  DET samfunnet legger opp til. Men for meg ble det aldri godt nok, jeg ble aldri
  tynn nok, og aldri trent nok, og mistet meg selv.

  På vei ut av denne prosessen har jeg måttet gå mange runder
  med meg selv, og måttet skåne meg fra mye av samfunnets press, sluttet å lese
  mange blogger , kuttet ut venner og venninner som ikke gjør meg godt og gjort
  et oppgjør i meg selv for å finne ut hvem JEG er.

  Nå som mat er blitt mindre skummelt, og jeg ikke er så lett
  påvirklig fra andre har det vært godt å blant annet lese din blogg samt med
  voes blogg, eirin kristiansen og andre bloggere JEG føler ikke går på noen
  dietter, men godtar seg selv og sin kropp og ikke minst har et normalt forhold
  til mat.

  Spesielt ditt forhold til mat og det du har frontet på
  bloggen har jeg satt stor pris på, for du har vært et bevis i mine øyne på at
  INGEN mat er skummel, at du kan spise hva som helst, det du har lyst på og det
  kroppen trenger, og likevel se så flott ut som du gjør. Med en sunn og frisk
  kropp.

  Det har vært med på å støtte opp til alt det jeg har lært
  fra ulike ernæringsfysologer og det jeg har begynt godta, at kroppen min
  trenger all mat, og det er da den funker på sitt beste.

  Derfor var det veldig trist for meg å lese at du skal
  begynne på en lavkarbo kur. Selv om jeg skjønner intensjonen din, at du ikke
  skal gå ned i vekt, og at du fortsatt spiser mye av det du liker. Og NOK. MEN
  poenget er at jeg føler da at du fronter noe av det mange andre i samfunnet
  også legger opp til, at karbohydrater er farlig, at det og det er ”nei” mat, og
  at man skal følge ulike dietter for å få det bedre med seg selv..

  Jeg sier ikke dette for at jeg mener at du gjør noe feil, og
  jeg skjønner at ikke du har noe utgangspunkt i å slanke deg, men mer energi
  osv.. men likevel gjør dette meg redd og lei meg, for jeg vet at er man
  høysensetiv som meg og en leser av din blogg kan man fort bli slukt av dette og
  det kan føre til det ekstreme.

  Nettopp fordi du for oss lesere blir som ”den kuleste jenta
  i klassen”, et forbilde , så vil man være som deg og gjøre som deg, og jeg tror
  dessverre dette kan føre til at mange av dine lesere kan bli veldig negativt
  påvirket av at du innfører ”nei-mat” og ”ja-mat”.

  Det har vært så utrolig godt å lese om ditt naturlig sunne
  forhold til mat, om smågodt, pasta og poteter for å hjelpe meg til å forstå at
  dette er lov for meg også.

  Jeg skal ikke bestemme over deg, og du må gjøre det du føler
  for. Jeg ville bare fortelle deg hva jeg følte når jeg leste innlegget ditt om
  matomvendingen.

  Så for å ta meg selv på alvor, kommer jeg til å måtte styre
  unna bloggen din en periode for å ikke bli påvirket av denne dietten. For jeg
  vet at hvis jeg begynner å kutte ut ting, da kan det fort gå galt..

  Med vennlig hilsen Mariell 22 år

  1. Hei Mariell! Uff, får helt vondt av å lese det du skriver.. Så trist at du synes dette kan påvirke deg i negativ retning, noe jeg synes er supersuper synd. Det var aldri min intensjon. Kostholdet jeg går på er jo et veldig bra kosthold, og når det gjelder karbohydrater skal jeg selvfølgelig spise det også, men prøver å styre det til helgene, i tillegg så tåler ikke magen min så godt brød o.l heller, så dette er et kosthold som passer meg veldig fint.

   Dette er ikke noe jeg kommer til å fokusere på gjennom innleggene mine, jeg ville bare prøve å motivere andre, men desverre ser jeg jo også at det kan slå helt andre veien, og det var aldri meningen.

   Fremover kommer jeg til å legge ut matoppskrifter, sunne og gode fulle av proteiner, grønnsaker og fett, og da kan man jo helt enkelt adde karbohydrater :-)

   Synes du skal være superstolt av deg selv over at du er på riktig vei, hurra for deg!!! :-) Men jeg forstår også at du velger og ikke trykke deg inn her, selv om det er veldig trist. For jeg kan love deg at det ikke blir mer kostholdssnakk, det innlegget har jeg allerede laget, og det blir ikke flere av det. Så jeg kan trygt love deg at du kan klikke deg inn her uten og bli styrt i negativ retning <3 Stor klem Lene

   1. Mariell

    Takk for godt svar. Det var et ærlig og ekte svar som heldigvis hjelper meg til å fortsette å kjempe min kamp og peke innover. Skjønner at din intensjon er anderledes, og at fu såklart skal få gjøre som du vil med dine valg rundt mat og trening. Ville bare fortelle deg hvordan det føltes for meg. Men ser at jeg ikke er den eneste som har reagert akkurat.. Så nå forstår du kanskje hvor stor påvirkningskraft du egentlig har og hvor stort forbilde du er for veldig veldig veldig mange jenter! Som egentlig er veldig positivt fordi du virker som en super jente, men da kan det også bli skummelt fordi en kan lett bli så opptatt sv hva andre gjør, hvordan andre ser ut osv.. At man glemmer seg selv og hvem man er ! Men heldigvis begynner jeg og vite hvem JEG er . Så for min del, spis HVa du vil og kutt ut hva du vil, lev det livet som gjør deg godt og gjør de valgene du mener er riktig for deg ! Takk igjen for fint svar . Klem mariell

 23. Kristine

  Jeg kommenterer aldri, men nå må jeg bare. Først og fremst, supert at du tar tak i kostholdsvanene dine, Lene! :) Til dere som mener at dette er et ekstremt kosthold, eller skummelt å kutte så mange karbohydrater, hvorfor er det det? På hvilken måte kan dette kostholdet være til negativ påvirkening av andre? Det er rene produkter, stappfulle av næringsstoffer og gode fettsyrer. Mer fett og mindre kabrohydrater! Jeg er selv kostholdsveileder, og studerer ernæringsfysiologi, og ser ingenting galt i å spise som dette, tvert imot! Godt å se det er vettige ernæringsveiledere du har fått hjelp av! :D Tommel opp!

  1. TAKK, endelig noen som skjønner det. Puuh blir helt svett, hahah :-) Stor klem til deg!

   1. Kristine

    Ikke bry deg noe om hva de andre mener om dette, du kommer til å få en ernorm helsegevinst av å følge denne planen! :) Et lite tips, søk litt rundt etter paleo-oppskrifter, og på paleoliv.no. Har også en del inspirasjon på min insta om du skulle bli matlei og trenge inspirasjon til å fortsette i denne retningen; @kristinemovik.

    Ha en fin dag! :)

  2. Hei Kristine, kan jeg få lov å spørre deg hvor du tok kostholdsveilederkurs og studerer ernæringsfysiologi? Jeg lurer litt på hvordan pensumet der du går er i forhold til at “fett er farlig” og vi bør ikke få i oss mer enn 10%? :( Har veldig lyst å studere på TMS, men lurer på hvilke andre som er å foretrekke som er NOKUT godkjent og får støtte fra Lånekassen..

   1. Kristine

    Hei Helga!
    Har gått kostholdsveiledning på active education, og studerer ernæring på AMH. Vi har ikke kommet helt inn på maten enda på AMH, er foreløpig på anatomi, men du kan jo lese masse selv, bare du finner riktige og gode kilder. Det har jeg gjort ☺️ Lykke til!

 24. Hei Lene! Jeg lurer litt på hva kjæresten din synes om denne kostholdsplanen? Kommer dere til å spise det samme? Siden han er aktiv og har en del muskler vil jo han gå ned i muskelmasse i tilfelle, og det blir kanskje vanskelig å ikke spise det samme? Eller har han egen kostholdsplan? Jeg skjønner jo at det ikke er sunt å spise søtsaker hver dag, og at det er bra å kutte ned på sukkerinntaket, men ville du ikke heller ha bygd en sterkere og strammere fysikk, istedenfor å slanke vekk både muskler og fett? Du sier du ikke tåler brød så godt, men om Helle hadde villet ditt beste så burde hun vel gitt deg alternativer til brød? Her virker det som hun tenker på egen vinning, og gir deg en slankeboost slik at vi lesere skal se rask (og som regel kortvarig) forandring (tenåringer er lettpåvirkelige) og kanskje kjøper hennes tjenester. Kroppen trenger byggesteiner for å bygge en sunn og sterk fysikk, og de byggesteinene er Både proteiner og karbohydrater. :) Lykke til med livsstilsendring! Men jeg håper du ikke skriver så mye mer om at lite karbohydrater er bra, for plutselig sitter lillesøstra di hjemme og nekter å spise brødskiver til frokost…

  1. Jeg må ærlig innrømme at jeg synes mange av dere overdriver veeeldig mye nå, blir nesten litt småsjokkert! Joda, joda jeg har brødoppskrifter fra Helle her jeg! Og den skal jeg jaggu meg bake også. :-) Hallo, jeg har levd på karbohydrater omtrent hele mitt voksne liv, og at jeg vil kutte ut det nå, burde jo ikke spille noe rolle for dere? :-) Jeg skrev dette innlegget for å motivere, ikke for at det skulle bli en heidundranes debatt om mitt kosthold! Og nei – min lillesøster kommer absolutt ikke til å sitte hjemme og nekte å spise brødskive, haha :-) Og om hun så hadde gjort det? Mange som ikke spiser brød? … Nå får jeg fokusere på meg og mitt kosthold, min kropp, mine muskler og fett – så får de som vil spise brød og hva de enn måtte ønske, det legger ikke jeg meg borti :-) Og hva Gard gjør er vel strengt talt hans sak :-) Og neppe noe han vil dele her :D

  2. Kristine

   På hvilken måte bygger karbohydrater opp kroppen din, Helene? Hvis mesteparten av energiinntaket ditt i løpet av en dag er karbohydrater, bør du tenke på at i kroppen spiller det ikke noen rolle hva slags type kilder du fikk disse karbohydratene fra, fordi alt brytes ned til den samme sukkerarten. Kroppen kan ikke lagre så mye karbohydrater (200-300 g om jeg ikke tar helt feil, i form av glykogen), så hva skjer med resten? Det lagres som fett :) I en historisk sammenheng har vi spist disse brødskivene alle maser så mye om, i en VELDIG kort periode, og kroppen er ikke nødvendigvis tilpasset dette, så å droppe brødskiva er faktisk ikke en dum ting. En sunn og sterk fysikk har du ingen problemer med å oppnå ved å spise fett, så det hadde jeg heller ikke bekymret meg for.

   Det jeg synes er helt uforståelig er at man får jubel og klapp på skuldra hvis man viser frem lørdagsgodtet, men prøver man å inspirere til at man tar sunnere valg, blir det helt kaos i kommentarfeltet? Anbefaler alle å lese “Matrevolusjonen”, så kanskje fettfobien forsvinner!

 25. Hva er det egentlig du vil oppnå med å skrive nøyaktige mengder i kostholdsplanen? Det ser fryktelig ut som en diett, og ser ikke helt hvorfor mengder er noe du trenger å dele. Jeg ser ingen grunn til at denne kostholdsplanen skal være “inspirasjon” for dine lesere. Det du legger opp til her er uheldig påvirkning av yngre som ikke evner å vurdere innlegg som dette med et kritisk blikk. At du har et sunt kosthold er fint og flott, men avstå fra å dele mengdene for fremtiden. Det holder å si navnet på rettene heller.

  1. Neiii altså jeg ville oppnå å være hyggelig, det var ikke noe mer enn det. Nå synes jeg det er nok, jeg orker ikke å diskutere dette lengre. Ferdig nå :-) GOD HELG!!!

 26. Det er virkelig skremmende å se hvor lite du skal spise i løpet av en dag, og med 5 timers mellomrom? Hvordan kan en smoothie med avokado, banan, vann og 2 eggeplommer holde deg mett i fem timer?! og ikke minst ett knekkebrød til kveldsmat? dette er ikke et sunt kosthold, om det var det det skulle være.

  1. Hehe, nei du har sikkert dine meninger og alle andre har sine meninger. For MEG så er dette helt supert, prøv den avokadoshaken du, så skal du se! Jeg har nesten ikke vært sulten hele uken skal jeg si deg! Og DET er stooor forskjell fra forrige uke. Og uken før, og uken før osv. Men ikke alle kosthold passer for alle.

 27. Hei Lene! jeg har aldri kommentert på noen blogg før, men dette måtte jeg nesten bare kommentere! synes det er SUPERFLOTT at du tar tak i kostholdet. For det er som du selv sier, ikke en slankegevinst, men en helsegevinst. Jeg selv spiser AKKURAT som deg, og jeg er heller aldri sulten, selv om jeg spiser mindre mengder mat. Dette er jo pga at sunt fett, og fett generelt metter mer, og fører til at blodsukkeret er stabilt hele dagen, så lenge man husker å fylle på :-) Jeg, som deg tåler heller ikke brød, og pasta, fordi jeg har LBS ( Irritabel tarm). Og jeg får ubehag av å spise brød og sukker. ( selv om jeg spiser litt på lørdager). Jeg fikk plutselig masse energi av et slikt kosthold!
  Så, drit i de negative kommentarene, og fokuser på at det du gjør er rett for deg! Heia Lene! :-)
  GOD HELG!

 28. Herregud altså, dere som mener dette ikke er et sunt og fint kosthold! Her er det karbohydrater i form av grønnsaker, frukt, evt. havregryn o.fl.. Nå er jeg ikke norsk, men denne brødkulturen her i Norge er faktisk utrolig for oss “andre” – at folk til vanlig spiser 2-3 skiver til frokost, lunsj og kvelds fatter jeg ikke. Når noen ikke spiser slik har de forvrengt syn på mat… Nei, faktisk ikke. Det er faktisk ikke feil å unngå prosessert mat.
  Så at en skrev at hun trodde det var for få kalorier i den dagsmenyen, det skal påpekes at i sunt fett er det mange kalorier, som holder man mett lenge. Så Lene får nok i seg de kaloriene hun trenger, med ren, sunn og næringsrik hjemmelaget mat.

 29. Jiizes! Skremmende at folk reagerer med å kalle deg et dårlig forbilde fordi du fremmer et sunt kosthold og en sunn kropp. Forstår ikke at folk blander inn kroppspress og slanking med en gang noen bestemmer seg for å gjøre noe positivt for helsa. Du er et supert forbilde – stå på! :)

  http://martenord.blogg.no/

 30. Ja! Kjempebra og veldig inspirerende!! :-) Stå på! :)

 31. Dette er ikke bra i det hele tatt. Hvor mange følgere har du egentlig? Veldig mange jenter i tenårene ihvertfall. De blir kjempe påvirket av deg. Slutt med dette fjaset fortest mulig. Du er tydeligvis syk, som så mange andre jenter nå til dags. Hjernevasket av 2015 verden.

  1. Kristine

   Hva er det som er galt? Hvordan bør man spise?

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *